Tarjoan työnohjausta ja voimaannuttavaa vertaistukiohjausta työuupumukseen, yksilöille, ryhmille, yhteisöille Keski-Suomessa ja etänä koko Suomen alueella, tai sopimuksen mukaan. Palveluni koskettavat kaikkia ammattialoja. Oli sitten kysymys muutoksesta, case tilanteista, uudesta ryhmästä, voimaantumisen tarpeesta, ideoinnista, uuden ryhmän aloituksesta, yrittäjyydestä tms. vastaan tarpeeseenne täydellä ammattitaidolla.
Virpi Peuhkurinen työnohjaajana:
Olen STO ry:n hyväksymä työnohjaaja, Valmistuin syksyllä 2019 Dialogic Oy:n voimavarakeskeisestä koulutusohjelmasta. Työnohjaajan työtäni tukee myös monimuotoinen kokemuksen tuoma ymmärrys työelämän eri rooleista. Olen toiminut esihenkilönä, työntekijänä ja järjestön jäsenenä. Kuusi vuotta sitten koin vakavan työuupumuksen mikä on toiminut suurimpana opettajanani.
Sosionomi (Amk) - ja Työnohjaaja koulutuksen lisäksi työkalupakkiani rikastuttavat myös Tunnetaito-ohjaaja koulutus (LTTO) ja Ratkaisukeskeinen lyhytterapia koulutus, psykoterapia opintoineen.
Asiakkaiden kokemusta minusta työohjaajana:
”Olet aina läsnä ja tulee tunne, että oikeasti olet kiinnostunut meidän asioistamme ja arvostat sitä työtä mitä tehdään”
”Vaikka tämä on välillä semmoista tulipalojen sammuttelua, huomaan aina voimaantumista ja ratkaisun avaimet ovat usein myös käsillä”
”Luot turvallisen ja puolueettoman ilmapiirin. On helppo uskaltaa puhua vaikeistakin asioista”.
”Oot semmoinen raikas tuulahdus, jota aina odotan”.
Työnohjaajana ja vertaistukiohjaajana olen saanut palautetta mm. siitä, että olen helposti lähestyttävä ja aito. Näiden piirteiden on koettu tuovan turvallisen tilan puhua vaikeistakin asioista. Minut on koettu aidosti läsnä olevaksi ja kuulluksi tulemisen voimaannuttava kokemus on yllättänyt positiivisesti.
Asiakkaitteni mielestä osaan haastaa lempeästi sekä esittää taitavia ydinkysymyksiä, jossa päästään kuin huomaamatta asian ytimeen. He ovat kokeneet tärkeäksi myös sen, että tarjolla on menetelmiä, joista he voivat valita itselleen ja tilanteeseen sopivimmat.
Mitä on voimaannuttava vertaistukiohjaus?
Vertaistuellisessa työnohjauksessa keskitytään löytämään voimavaroja toipua työuupumuksesta tai tunnistaa uuvuttavat toimintamallit ja löytää hyvinvoinnin kannalta uusia parempia toimintamalleja. Vertaistukiohjauksen tavoite on selvitä haastavasta, uuvuttavasta tilanteesta ja/tai estää uupumuksen uusiutuminen. Se myös on hyvänä tukena silloin, kun palaat sairausloman jälkeen töihin ja alkaa työhön uudelleen sopeutuminen.
Voimaannuttavassa vertaistukiohjauksessa asiakkaan on mahdollisuus tutkia omia toimintamallejaan myös terapeuttisin menetelmin ja mennä ns. juuri syihin tai vaihtaa kokemuksia ohjaajan kanssa, kuitenkin niin, että voimavarat ja toivon ylläpitäminen ovat keskustelun fokus.
”Voimaannuttavassa vertaistuessa tukija on selvinnyt henkisesti ja fyysisesti voimaantuneena omasta kokemuksestaan ja tukijalla on kokemusta ja ymmärrystä tarvittavista selviytymisaskeleista. Ammatilliseksi vertaistuki muuttuu silloin, kun tukijalla on kokemuksen lisäksi myös riittävä koulutus ja tieteellinen ymmärrys ihmisestä kokonaisuutena.”
Lue lisää kohdasta: uutta työhyvinvoinnista
Mitä työnohjaus on?
Työnohjaus on yksi väline nykyisen työelämän laadun ja mielekkyyden parantamiseen. Työnohjaus on työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien asioiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjaus on ajatuksen raikastamista, oman toimijuuden lisäämistä, tunteiden tuulettamista ja pysähtymistä työnsä ja itsensä äärelle, luottamuksellisessa ja puolueettomassa ympäristössä. Työnohjauksessa ohjattavalla on mahdollisuus laajentaa näkökulmiaan, osaamistaan, löytää ratkaisuja ja oivaltaa omaan tahtiinsa, työohjaajan tukemana.
Työnohjaus on tavoitteellinen prosessi, jossa ohjaajan tehtävä on auttaa ohjattavaa löytämään uusia näkökulmia, toimintamalleja, ratkaisuja ja voimia työhönsä. Työnohjauksen tavoitteena on voimaantua työntekijänä, tiiminä, yhteisönä tai esimiehenä (ks. työnohjausmuodot.)
Työnohjauksessa asiat ja aiheet nousevat asiakkaista ja työnohjaajan tehtävä on kysymyksien, peilaamisen ja yhdessä pohtimisen avulla auttaa ohjattavia löytämään itse vastaukset ja ratkaisut haasteisiinsa. Usein jo pelkkä hyväksyntä ja kuulluksi tuleminen riittää löytämään voimavarat ja ratkaisut.
Millainen työnohjaaja olisi sinulle sopiva?
Työnohjaajan valinnassa oleellisinta on miettiä millaista ohjausta toivot tai millaisiin asioihin ohjausta haluat. Työnohjaus ei ole konsultaatiota, vaan asiakkaan potentiaalin esille saattamista. Näin ollen työnohjaajan ei tarvitse olla saman alan edustaja. Työn asiantuntijuus on asiakkaalla ja vuorovaikutuksen asiantuntijuus ohjaajalla. Ihminen ei juuri koskaan tee muutosta käskemällä tai ohjeita kuuntelemalla, vaan itse oivaltamalla.
Työnohjaus on tärkeä työkalu mm. työssäjaksamiseen, muutoksen läpi viemiseen, ideointiin, haasteiden purkuun, uuden oivaltamiseen, näkökulmien laajentamiseen ja oman toimijuuden löytymiseen. Työnohjaus on tärkeä työhyvinvoinnin työkalu. Työnohjaajan kanssa on hyvä tavata livenä tai etänä ainakin kerran, ennen kuin asiakkaat (asiakas) tekevät päätöksen vaikuttaako ohjaaja heille sopivalta.
Laita viestiä niin varataan ilmainen tutustumisaika, niin katsotaan, olisinko minä sopiva työnohjaaja.
Mitä kautta työnohjaukseen?
Työnohjausta voivat tilata kunnat, järjestöt ja yritykset työntekijöilleen tai itselleen. Työnohjausta voit tilata myös yksityishenkilönä, jolloin vastaat ohjauksen hinnasta itse. Suosittelen kuitenkin juttelemaan ohjauksen tarpeesta esimiehelle, jotta voitte kartoittaa olisiko sinulla mahdollisuus saada ohjausta työpaikkasi kustantamana. Työhyvinvointisi on sinun, työyhteisösi, asiakkaittesi ja sekä työnantajasi etu.
Missä tapaat ohjaajasi?
Ohjausta voin järjestää omassa työtilassani Nikolainkulmassa, Asemakatu 6, 40100 Jyväskylä. Voimme myös tavata sinun/teidän toivomissanne tiloissa tai vaikkapa nuotion äärellä istuen, siellä mikä sinulle on parasta. Työnohjauksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että tila, jossa ohjausta järjestetään, on riittävän äänieristetty ja seesteinen, jossa ulkopuolisia häiriötekijöitä on mahdollisimman vähän.
Ohjausta etänä
Työnohjaus etänä on saanut suurta suosiota ja onkin osoittautunut erittäin toimivaksi tavaksi, erityisesti silloin, jos välimatkat ovat pitkät tai aikataulu kiireinen. Etäohjauksessa asiakkaalla on mahdollisuus olla yhteydessä ohjaajansa, vaikka luonnossa liikkuen. Etäohjaus laajentaa myös mahdollisuutta valita itselleen juuri sopivan ohjaajan samalla kun valitsee ympäristöystävällisen vaihtoehdon.
Etäohjausalustana voidaan käyttää Zoomia tai jotain muuta yhdessä sovittua alustaa.